طنین همتی|شهرآرانیوز، امیر دلداری، مدیر بازرسی و نظارت اتاق اصناف مشهد، گفت: در طرح نظارتی ویژه شب یلدا که از ۲۵ آذرماه تا ۲ دیماه ادامه داشت، ۴۰۰۰ بازرسی در حوزه میوه، آجیل و خشکبار، شیرینیفروشیها و گلفروشیها در سطح بازار انجام شد. در این بازرسیها ۲۶۳ فقره پرونده ناشی از تخلف به تعزیرات فرستاده شده است که ارزش ریالی پروندهها یکمیلیارد و ۸۳۴ میلیون ریال است. همچنین در این ایام ۸۷۰ شکایت مردمی دریافت کردیم.
وی با بیان اینکه بیشترین تخلفات در حوزه میوه بوده است، گفت: در این ایام در میوهفروشیها ۱۸۰۰ بازرسی انجام دادیم که ۱۳۵ پرونده تخلف به ارزش یکمیلیارد و ۲۴۵ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال تشکیل شده است. در صنف آجیل و خشکبار ۹۵۰ بازرسی انجام شده که ۷۵ پرونده تخلف به ارزش ریالی ۳۴۵ میلیون و ۲۴۵ هزار ریال تنظیم شده است. در صنف شیرینی ۶۵۰ بازرسی انجام شده که ۳۸ پرونده تخلف به ارزش ریالی ۱۷۵ میلیون و ۲۵۰ هزار ریال تشکیل شده است. در صنف گلفروشیها حدود ۶۰۰ بازرسی انجام شده که ۱۵ پرونده تخلف به ارزش ۶۷ میلیون و ۵۸۰ هزار ریال تنظیم شده است.
بهگفته وی، گرانفروشی، نداشتن قیمت و صادرنشدن صورتحساب از جمله تخلفات این واحدهای صنفی در ایام شب یلدا بوده است.
بهگفته دلداری در راستای شفافسازی قیمت از طریق درج قیمت تولید روی ۱۴ قلم کالا، دستورالعمل عرضه این اقلام به اتحادیهها و اتاقهای اصناف سراسر کشور اعلام شد. بر این اساس همه واحدهای صنفی توزیعکننده از ۲۷ آذرماه از خرید کالاهای آبمعدنی، آبمیوه، ماءالشعیر، نوشابههای گازدار، غذاساز، نوشیدنیساز، چرخ گوشت و ماکروویو و از ۴ دیماه از خرید کالاهایی مثل پوشک بچه، یخچال فریزر، تلویزیون، ماشین لباسشویی و دستمال کاغذی بدون درج قیمت تولیدکننده روی بستهبندی خودداری کنند. همچنین باید برچسب قیمت فروش با درنظرگرفتن سود و هزینههای مصوب برای شفافسازی نصب شود.
مدیر بازرسی و نظارت اتاق اصناف مشهد یادآور شد: این کالاها در واحدهای صنفی هم باید با درج قیمت تمامشده مصرفکننده با احتساب سود واحد صنفی روی کالا عرضه شود. برای مثال نهایت سودی که در مرحله توزیع و مصرف باید به پوشک بچه و دستمال کاغذی اضافه شود، حدود ۲۶.۵ درصد است که قیمت نهایی مصرفکننده را مشخص میکند. یا مثلا درصد سود و هزینه پخش پودر لباسشویی ۲۱ درصد است. واحدهای صنفی باید قیمت کالا را بر اساس سودی که برایشان تعیین شده است، محاسبه و اتیکت فروش برای مصرفکننده را روی کالا درج کنند، در غیر این صورت تخلف محسوب میشود.
به گفته وی، واحدهای صنفی طبق دستورالعمل، از ۲۷ آذرماه نباید کالایی را که قیمت تولید روی آن درج نشده است، بخرند. ما میتوانیم بر بخش خردهفروشی و درج قیمت برای مصرفکننده نظارت کنیم. کارخانجات نیز بر اساس این قانون باید حتما قیمت تولید را روی کالا درج کنند تا ما بتوانیم در خردهفروشیها بهتر نظارت کنیم.